Print this page

Σάλος από την ακύρωση μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή όπως καταγγέλλουν το ΗΠΑΡχω και ο διευθυντής Μεταμοσχευτικού του νοσοκομείου δεν εργάζονται οι αναισθησιολόγοι Σαββατοκύριακο. Ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ και  χειρουργός στην ομάδα Μεταμοσχευτικού στο Ιπποκράτειο Γιώργος Κατσάνος, εξήγησε μιλώντας στον Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους στο Ιπποκράτειο τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας.

Τόνισε ότι μεγάλος αριθμός αναισθησιολόγων οδηγήθηκε σε παραίτηση καθώς το Ιπποκράτειο δέχθηκε μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας κι επίσης έχει να ανταποκριθεί σε δύσκολα περιστατικά στην παιδιατρική και γυναικολογική πτέρυγα με βαριές εφημερίες.

Ο κ. Κατσάνος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή το νοσοκομείο διαθέτει 9 αναισθησιολόγους ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20. Σημείωσε ότι αμείβονται δυσανάλογα ενώ  καλούνται να κάνουν πάνω από 10 εφημερίες ο καθένας

Οπως ανέφερε ο καθηγητής έχει γίνει προκήρυξη για αναισθησιολόγους ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης πίεσης.

Για το περιστατικό με την ακύρωση μεταμόσχευσης που προκάλεσε σάλο, εξήγησε ότι

«Η μεταμόσχευση ήπατος είναι από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες. Έχουμε τρεις εξειδικευμένους αναισθησιολόγους που εχουν δώσει την ψυχή τους. Οι δύο είχαν συμπληρώσει τις πολύωρες εφημερίες τους. Ο άλλος ήταν στην άδεια που δικαιούνταν».

«Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται τέτοια περιστατικά. Να ανοίξουν θέσεις αναισθησιολόγων για τις μεταμοσχεύσεις.

Ειναι εθνικό θέμα τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Λαϊκό όπου πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις να έχουν τα απαραίτητα για να ανταποκριθούν.

Εχουμε δώσει τις προτάσεις μας.

Τόσο δύσκολο είναι να καθήσει ο υπουργός γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν με τους κ. Σωτηρόπουλο (Λαϊκό Νοσοκομείο) και Τσουλφά (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης);» διερωτήθη ο κ. Κατσάνος και πρόσθεσε:

«Γνωρίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα. Δεν θέλουμε πολλά.

Χρειαζόμαστε στρατηγικές αποφάσεις. Χρειάζεται ευελιξία, το υπουργείο να δει αυτό για μετακίνηση αναισθησιολόγων εντός πόλης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δύο πανεπιστημιακές θέσεις για τις μεταμοσχεύσεις να καλυφθούν.

Δεν είναι δουλειά του λήπτη να βρει αναισθησιολόγο.

Η μεταμόσχευση είναι εθνικό αγαθό.

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρος εδώ και 40 χρόνια. Εδώ έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος.

Οφείλει το υπουργειο και όλοι μας να σταθούμε στο ύψος της περίστασης», τόνισε ο κ. Κατσάνος

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…