Οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσφορά γίνεται για να αποζημιωθεί η Τουρκία για την πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη κάνει για τα F-35, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 όταν απέκτησε το πυραυλικό σύστημα των S-400 από την Ρωσία.

Η κίνηση ακολουθεί ένα επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ που υπέβαλε η Τουρκία τον περασμένο μήνα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70από την Lockheed Martin Corp.

Παράλληλα ζήτησε τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της.

Η παραγγελία θεωρήθηκε ως συμβιβασμός αφού οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από την αγορά F-35 μετά την κρίση με την αγορά των S-400 από την Ρωσία που κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων.

Η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και «εργάζεται για την αποζημίωση για την πληρωμή των F-35», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των G20 στη Ρώμη, στα τέλη αυτού του μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η εταιρεία

Η έγκυρη ενημέρωση και η ποιοτική ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη έχουν «υπογραφή»...

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…