Ένα θλιβερό ρεκόρ καταγράφει η χώρα μας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε αναγκαστικές (ακούσιες) νοσηλείες με εισαγγελική εντολή παιδιών και ενηλίκων σε ψυχιατρικές κλινικές.


Πρόσφατη μελέτη για τις ακούσιες νοσηλείες απέδειξε πως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά των ατόμων που εγκλείονται με εισαγγελική εντολή σε ψυχιατρικές κλινικές είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, που βρίσκεται περίπου στο 23%.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα επί του συνόλου των νοσηλειών, οι ακούσιες νοσηλείες καταγράφονται στο 57% στην Αττική, στο 53% στη Θεσσαλονίκη και στο 45% στην Πάτρα.

Αυτό απέδειξε η μελέτη που εκπονήθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Παρόμοια αύξηση εντοπίζεται στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με δεύτερη μελέτη που διενεργήθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του ΕΚΠΑ.

Όπως αποδείχθηκε, μέσα σε μία τετραετία και με έμφαση την εποχή της πανδημίας, καταγράφηκε δραματική αύξηση σε υποθέσεις που σχετίζονται με ακούσιες νοσηλείες ανηλίκων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από τον υφυπουργό Υγείας, αρμόδιο για τα θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ως απάντηση στη Βουλή σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση για προβλήματα στην νοσηλεία ψυχικώς πασχόντων παιδιών στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία απέδειξαν πως πράγματι, από το 2018 έως το 2022 η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε πληθώρα τέτοιων περιστατικών. Και συγκεκριμένα, 459 υποθέσεις εφήβων, στις 254 από τις οποίες κρίθηκε επιβεβλημένη η νοσηλεία.

Την ψυχοπιεστική περίοδο των lockdown και της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, και συγκεκριμένα μεταξύ 2019 και 2021, η Εισαγγελία χειρίστηκε 322 υποθέσεις ανηλίκων, ενώ οι 168 από αυτές (36,4%) κατέληξαν σε ακούσιες νοσηλείες.

Λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις, ωστόσο, που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι αρχές ήταν πραγματικά αναγκαίες οι νοσηλείες.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…