Ξεκίνησε από το πρωί ο επιφανειακός καθαρισμός της θάλασσας στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θεσσαλονίκη.

Ξύλα, καλάμια, φελιζόλ και πλαστικές συσκεύασες συσσωρεύτηκαν μαζί με άλλα υλικά και σχημάτισαν ένα πυκνό στρώμα που κάλυψε τα νερά, κατά μήκος του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης από την παλιά παραλία έως το Μέγαρο Μουσικής, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των περαστικών, όπως διαβάσατε χθες στη Voria.gr

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της λήξης της σύμβασης έργου σταμάτησαν από τις 30 Ιανουαρίου τα δρομολόγια του αντιρρυπαντικού σκάφους. Η εταιρεία δεν έχει λάβει παράταση του έργου καθαρισμού του επιφανειακού καθαρισμού του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την παράταση της σύμβασης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αρμόδιο φορέα αντιμετώπισης του προβλήματος της ρύπανσης στον Θερμαϊκό, με την ιδιωτική εταιρεία.

Τη καθυστέρηση για τη νέα σύμβαση έργου για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου πρόλαβαν οι νοτιάδες αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγουμένων ημερών που είχαν σαν αποτέλεσμα να παρασυρθούν φερτές ύλες από τα ποτάμια και τους χείμαρρους. Επακόλουθο αυτών ήταν να ξεβραστούν τα διάφορα υλικά, πολλά από αυτά επικίνδυνα όπως κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και φελιζολ.

Μαζί με την «Αλκίππη» στον καθαρισμό συνέδραμε και το δεύτερο αντιρρυπαντικό σκάφος της εταιρείας North Aegean Slops. Το ειδικό σκάφος «Αλκίππη» φροντίζει για την εξάλειψη της επιφανειακής ρύπανσης τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο ετήσιος επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού, αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς σε αυτόν εκβάλλουν τέσσερις ποταμοί (Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας).

Πηγή: voria.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…