Σάμος: Έρευνες για αγνοουμένους και σύλληψη Ιρανού διακινητή
Στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), μετά την ανατροπή ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, το ταχύπλοο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και εντοπίστηκε αρχικά από τουρκική ακταιωρό εντός των τουρκικών υδάτων, πριν περάσει στην ελληνική περιοχή ευθύνης όπου εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Έπειτα από απότομο ελιγμό, το σκάφος ανετράπη, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι (πέντε άνδρες και μία γυναίκα) να ανασυρθούν χωρίς τις αισθήσεις τους.
Από τη θάλασσα διασώθηκαν 14 άνδρες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό στο λιμάνι Βαθέος. Τρεις από τους διασωθέντες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ οι υπόλοιποι 11 οδηγήθηκαν στο Κέντρο Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Σάμου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προανάκρισης συνελήφθη ένας διασωθείς, υπήκοος Ιράν, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής. Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ναυαγοσωστικό σκάφος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.
Λέσβος: Σύγκρουση ταχύπλοου με περιπολικό και έξι θύματα
Λίγες ώρες νωρίτερα, μία ακόμη ναυτική τραγωδία εκτυλίχθηκε 3,5 ναυτικά μίλια νότια της Αγριελιάς Λέσβου. Ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε μετανάστες και έπλεε χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, προσέκρουσε σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ανετράπη.
Από την ανατροπή έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνδρες, μία γυναίκα και ένα βρέφος. Τα στελέχη του Λιμενικού διάσωσαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Για το συμβάν συνελήφθη ο 37χρονος Τούρκος κυβερνήτης του σκάφους ως ο φερόμενος διακινητής, ενώ οι έρευνες στο σημείο ολοκληρώθηκαν καθώς δεν υπήρξαν αναφορές για άλλους επιβαίνοντες.
Αυστηρό μήνυμα Κικίλια και οργή Μουτζούρη
Οι δύο τραγωδίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, με παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα είναι αδιαπραγμάτευτη:
«Μηδενική ανοχή στους διακινητές. Πρόκειται για στυγνούς εγκληματίες που, προκειμένου να θησαυρίσουν, δεν διστάζουν να οδηγούν ακόμη και στον θάνατο απελπισμένους ανθρώπους, οικογένειες και αθώα παιδιά».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, σημειώνοντας:
«Οι τραγωδίες στη Λέσβο και στη Σάμο με 12 νεκρούς, ανάμεσά τους ένα βρέφος, προκαλούν βαθιά οδύνη και οργή. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα και καταδικάζω απερίφραστα τους αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, παίζουν με ανθρώπινες ζωές. Η εγκληματική τους δράση πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε αυστηρότητα».
