ΤΩΡΑ- Θεσσαλονίκη- Έκλεισε η Εγνατία- Κόσμος συγκεντρώνεται στο άγαλμα του Βενιζέλου
- Φεβ 28, 2026, 11:28
Έκλεισε πριν από λίγο η Εγνατία οδός εξαιτίας της συγκέντρωσης στον άγαλμα του Βενιζέλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο τριών ετών από το δυστύχημα στα Τέμπη.
Πολίτες, συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση απηύθυναν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της πόλης, καθώς και άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι το «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες να τονίζουν: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε πως δύο τρένα για 12 λεπτά κινούνταν στις ίδιες ράγες».Η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης είναι αυξημένη. Παράλληλα, έξι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί από τις 10 το πρωί, λόγω των κινητοποιήσεων, ενώ από τις 11 έχει ξεκινήσει σταδιακά και η διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Εγνατία, στο ύψος του άξονα της συγκέντρωσης, στην Πλ. Αριστοτέλους.
Η σημερινές κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων μνήμης για την τραγωδία στα Τέμπη, με βασικό αίτημα την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
Έρημο το κέντρο της πόλης
Στο μεταξύ το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι έρημη πόλη. Η Τσιμισκή επί ώρα ήτανε κλειστή για όλα τα οχήματα, αλλά και από την ώρα που άνοιξε η κυκλοφορία είναι ελάχιστη.
Τα περισσότερα μικρά μαγαζιά είναι κλειστά αλλά οι αλυσίδες είναι ανοιχτές. Οι τράπεζες στην Τσιμισκή είναι με κατεβασμένα τα ρολά ακόμη και στους χώρους που είναι τα ΑΤΜ.
