Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι «κέρδισε» και ότι «σταματά η περιβαλλοντική καταστροφή» στο Ακρωτήρι.
«Αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί ορόσημο στην υπεράσπιση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του Δήμου μας. Η σημερινή νίκη στο ΣτΕ είναι η πρώτη μάχη που κερδίζεται σε ένα αγώνα διαρκείας που θα απαιτήσει η ανάγκη να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή του Ακρωτηρίου της Επανομής. Η νίκη αυτή ήρθε παρόλο που ένα μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Δήμου Θερμαϊκού, μαζί με υποστηρικτές τους, χλεύαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη Διοίκηση του Δήμου και τον Δήμαρχο, διαδίδοντας πως ο αγώνας είναι χαμένος και ότι όλα είναι «τελειωμένα». Απέναντι σε αυτή τη στάση, η Διοίκηση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα επέλεξε να απαντήσει αποκλειστικά με τεκμηριωμένες νομικές ενέργειες, αλλά και με τη μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας του Θερμαϊκού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο δήμος και προσθέτει:
«Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θερμαϊκού είχε καταθέσει στις 13 Μαρτίου 2026, Αίτηση Ακύρωσης και Αναστολής ενώπιον του ΣτΕ. Η προσφυγή στράφηκε κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία είχε εγκρίνει την Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για το έργο της 6ης Προβλήτας του ΟΛΘ. Ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε την κολοσσιαία απόληψη υλικού από μια θαλάσσια έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων.
» Η Διοίκηση του Δήμου στοιχειοθέτησε τότε την προσφυγή της πάνω σε πέντε νομικούς άξονες:
• Την παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που περιόριζαν ρητά την αμμοληψία στο 1,2 εκ. κυβικά μέτρα από μία μόνο θαλάσσια περιοχή.
• Την παράλειψη υποβολής νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), παρά την τεράστια μεταβολή των δεδομένων.
• Τη μη πλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων για την έγκριση της ΤΕΠΕΜ.
• Την απουσία αδειοδότησης της ίδιας της θαλάσσιας περιοχής αμμοληψίας (δανειοθαλάμου).
• Την παράβαση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εξαιτίας της άμεσης γειτνίασης με δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura2000 και με τα ευαίσθητα λιβάδια Posidonia oceanica.
» Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού και ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Τζέκος, πίστεψαν στην ανατροπή στο ζήτημα της αμμοληψίας και θα συνεχίσουν να μάχονται για το καλό του τόπου. Ο αγώνας για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και της τοπικής οικονομίας δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα».
