Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) το 1985 και εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας των Ηνωμένων Εθνών.
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η ανακαίνιση του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί ένα ακόμα κτήριο στην πόλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια του ΤΕΕ/ ΤΚΜ προς την πόλη.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γάλλος διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας , με πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης, διάλεξη του Ομότιμου καθηγητή Τμ. Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, κ. Τσινίκα με θέμα «Η Μουσική στην Αρχιτεκτονική», συνδέοντας έτσι τη θεματολογία της ημέρας με το κτίριο που θα μας φιλοξενήσει.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει αρχιτεκτονική ξενάγηση στα γύρω κτίρια της περιοχής (δείτε τη διαδρομή στον χάρτη παρακάτω) καταλήγοντας στο Κρατικό Ωδείο. Η ξενάγηση αυτή θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί από το Κρατικό Ωδείο, συνδέοντας κάθε κτίριο με ένα μουσικό κομμάτι.
