«Δεν είναι ανεμελιά, αλλά καταστροφική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», επισημαίνει ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του στον Status 107,7.

 «..Παρόλες τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων , η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα αλλά πήρε τα ακριβώς  αντίθετα  από αυτά που απαιτούντο , με κορυφαίο γεγονός το κλείσιμο της Εθνικής οδού και το κόψιμο της χώρας στα δύο, με απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδη.

Να θυμίσω ότι λόγω της ισχύος του lockdown και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε  νομό, έτσι κι αλλιώς θα ήταν λίγα τα αυτοκίνητα που θα μετακινούνταν. Ως εκ τούτου ήταν αναίτια η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου.

Όταν φτάνουμε να έχουμε 250 χιλ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και να υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν λόγω της διακοπής , οι κυβερνητικές και διοικητικές ευθύνες είναι τεράστιες.

Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ενός τέτοιου τύπου “ανεμελιά” που όμως αποδεικνύεται ότι είναι καταστροφικού χαρακτήρα ασκούμενη πολιτική.

Ως πότε σε αυτή τη χώρα θα ζούμε και θα συνηθίζουμε να ζούμε με πράγματα και καταστάσεις καταστροφικές και να μη κάνουμε τίποτα;;

Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει καταστροφικές καταστάσεις, οι οποίες λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι όλο και συχνότερες.

Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη και οι θεσμοί που βρίσκονται από κάτω θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το διακύβευμα λοιπόν είναι, πως σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον δεν θα έχουμε τα προβλήματα , τουλάχιστον  με την ένταση που εμφανίστηκαν τώρα.

Αντικειμενικά, η ενέργεια του κ. Χρυσοχοϊδη να κλείσει η εθνική οδός έβαλε πλάτη στη διευκόλυνση του διαχειριστή .

Υπάρχει μια σύμβαση παραχώρησης που ορίζει συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις του ιδιώτη .

Ζητάμε να ενημερωθούμε αν έχει γίνει ποτέ έλεγχος των υποδομών του ιδιώτη για την ομαλή εκτέλεση της σύμβασης και της δυνατότητας να ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο.

Δεν είναι δυνατόν ούτε και σωστό, πάντα να καλείται ο στρατός να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Μπορεί να είναι ικανός για όλα αλλά σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν πρέπει να του ανατίθενται όλα.
Υπάρχει άραγε σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την αναβάθμιση  της πολιτικής προστασίας;

Τι χρήματα αξιοποιούμε από τα αποθεματικά της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση;

Γι αυτό το λόγο υπάρχει το κράτος και όχι απλά για  να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Παγκοσμίως η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων.

Αν υπήρχε μια προετοιμασία για την “Μήδεια” τώρα δεν θα συζητούσαμε τίποτα.

Πρέπει να απαιτήσουμε σαν πολιτικό σύστημα αξιοποιώντας τους τεχνοκράτες και το επιστημονικό δυναμικό, να πετύχουμε σε αυτό το πεδίο.

Σχετικά με την αποζημίωση των 43 εκ στους ιδιώτες  που έχουν την εκμετάλλευση των εθνικών οδών και που προκύπτει από τη μειωμένη κίνηση, θα πρέπει να παρθούν υπόψη τόσο η σύμβαση παραχώρησης όσο και το δημόσιο συμφέρον και κατά πόσο εκτελούνται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Αν αυτό το ποσό βελτιώσει τις υποδομές και δεν γίνουν άλλη μια "ένεση" ρευστότητας και επί της ουσίας κέρδη αυτών των επιχειρήσεων, τότε καλώς να δοθούν.

Όμως δεν είναι δυνατόν, από τη μία αυτά τα λεφτά στις εταιρίες και από την άλλη 500 ευρώ στον εργαζόμενο που είναι σε αναστολή εργασίας και πολλές φορές λίγα ή καθόλου στον επαγγελματία της εστίασης ο οποίος σήμερα  φτιάχνει θηλιά για να κρεμαστεί.

Είμαι αντίθετος στην διαχρονική ενίσχυση των μεγάλων εταιριών και ομίλων από το κράτος και να μην υπάρχει συνέχεια στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλοεισοδηματιών και των φτωχών αγροτών…»

Η εταιρεία

Η έγκυρη ενημέρωση και η ποιοτική ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη έχουν «υπογραφή»...

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…