«Είναι βέβαιο ότι θα πάμε στην Π. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε: 

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο ιός να μην μεταλλάσσεται. Οι ιοί πάντοτε παραλλάσσονται. Βλέπουμε τον ιό της γρίπης ο οποίος παραλλάσσεται σε ετήσια βάση. Αλλά κάποια στιγμή οι ιοί θα σταματήσουν να αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα όταν θα έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, παγκοσμίως, και τότε θα μετατραπούν σε αυτήν την ενδημική μορφή που έχουμε π.χ. με τη γρίπη και που ο ετήσιος εμβολιασμός γίνεται χωρίς το άγχος που μας προκαλεί η Covid.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι πιθανόν μέσα από τις παραλλαγές του ιού οι οποίες θα συμβαίνουν, έτσι λειτουργεί η φύση, κάποια στιγμή να βρεθεί μια μορφή που να τον εξαφανίσει. Αλλά αυτό είναι μια πιθανότητα, το’ χουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν - δεν είναι αυτό στο οποίο πρέπει να υπολογίζουμε , πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα μείνει εδώ μαζί μας».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για το παραλλαγμένο στέλεχος Ο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε: «Το να μην καλύπτεται καθόλου η Ομικρον από τα εμβόλια είναι απίθανο να το δούμε ως απάντηση - αλλά το σε ποιο βαθμό δεν το ξέρουμε ακόμα, πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση σε αυτό. Σε δύο εβδομάδες είπαν θα μας έχουν τις απαντήσεις».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι : «Η Επιτροπή εκείνο που έχει πει εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι υπάρχει αναγκαιότητα αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν όλοι – όταν λέω όλοι, όλοι, 100%. Δηλαδή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, δεν επιδιώκουμε για να έχουμε ανοσία 70, 80, 82, 85, επιδιώκουμε 100%. Και όποια χώρα έχει ποσοστό κοντά στο 100%, έχει ησυχία και ηρεμία αυτήν την χρονική εποχή».

«Η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας. Και αυτό το εισηγούνται άπαντες. Δεν θα βρείτε επιστήμονα να σας πει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένη 100%.

 Ακόμη και άνθρωποι που αποτελούν εμβληματικές προσωπικότητες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, σε αυτό συμφωνούν. Σε αυτό δεν τολμά να διαφωνήσει κανένας».

Κληθείς να σχολιάσει εάν για αυτόν το λόγο θα έπρεπε η Πολιτεία να βρει έναν τρόπο να εμβολιαστεί όλος αυτός ο κόσμος (οι άνω των 60), είτε με την πειθώ, είτε με κίνητρο, είτε με αντικίνητρο, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε:

«Εδώ διαφωνούμε. Το κίνητρο δόθηκε στον νέο. Και δόθηκε στον νέο, διότι ο νέος δεν γεμίζει την Εντατική. Ο νέος μπορεί να μας βοηθήσει στο να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας. Και εκεί δόθηκε το κίνητρο και ορθώς.

Εδώ πέρα είναι ο άνθρωπος που κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα, χωρίς ζώνη ή χωρίς κράνος. Δε νομίζω ότι συζητούμε να δώσουμε κίνητρα για να ασφαλίζουμε τα οχήματά μας και για να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα».

Για την πιθανότητα παραλλαγής του ιού σε μετάλλαξη Π: Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Η εταιρεία

Η έγκυρη ενημέρωση και η ποιοτική ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη έχουν «υπογραφή»...

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…