ΗΧΗΤΙΚΟ Δημήτρης Σταθακόπουλος: Δεν στέκει ούτε νομικά ούτε ηθικά να διωχθεί ο Ράμα

Τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για μια προκλητική κίνηση, σχολίασε ο καθηγητής Οθωμανικού Δικαίου Δημήτρης Σταθακόπουλος μιλώντας στον Status FM 107,7 με τον Δημήτρη Βενιέρη και τη Βιργινία Δημαρέση. 

"Δεν στέκει ούτε νομικά ούτε ηθικά να διωχθεί ο Έντι Ράμα από την Ελλάδα ", δήλωσε o καθηγητής. "Μόνο αν έχει κυριχτεί persona non grata μπορει να απαγορευτεί η είσοδός του στην Ελλάδα. Δεν ζήτησε κάποια επίσημη συνάντηση. Έρχεται ιδιωτικά σε εκδηλώσεις σωματείων Αλβανών που κατοικούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τουναντίον η Ελληνική Αστυνομία οφείλει και να τον προστατεύσει", τόνισε.


Σε σχέση με τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί ο ίδιος τόνισε πως φυσικά και υπάρχει συμβολισμός, γιατί είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει τον Φεβρουάριο αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε την περίοδο του Πάσχα και τη γιορτή της Ζωοδόχου πηγής.

"Το αναμέναμε βεβαια, ο προεδρος Ερντογάν λειτουργεί με συμβολισμούς αλλά εμείς δεν τους δίνουμε σημασία. Από την πρώτη στιγμή είχα πει για την απελευθέρωση των Ελλήνων που συνελήφθησαν τον Μάρτιο 2018 και αφέθησαν τον 15 Αυγουστο από το πρότυπο των σουλτάνων που απελευθέρωναν κρατούμενους Χριστούγεννα, Πάσχα και 15 Αύγουστο. Το ανέμενα αυτό να συμβεί μέσα στο ορθόδοξο Πάσχα και να λειτουργήσει αύριο που είναι η προσευχή των Μουσουλμάνων και είναι της Ζωοδόχου Πηγής". σημείωσε.

Ο κ. Σταθακόπουλος εξήγησε πως η Ελλάδα δεν νομιμοποιείται νομικά όμως να κάνει οποιαδήποτε προσφυγή γιατί θα μας πουν να κάνουμε κι εμείς ξανά τζαμιά εκκλησίες που ήταν παλιά τζαμιά. Η διεθνής κοινότητα επίσης δεν νομιμοποιείται, η UNESCO όμως θα μπορούσε να ζητήσει τη μη ακυρωση των διαταγμάτων του Κεμαλ που είχε κάνει τα τζαμιά μουσεία. Επίσης σημείωσε πως οι Τούρκοι χριστιανοί, οι Ρωμιοί της Πόλης μπορούν να προσφύγουν ενάντια στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας, αφού το σύνταγμά της δεν προβλέπει επίσημη θρησκεία.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…