Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, “με την κοινή αυτή παρέμβαση αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το αστυνομικό προσωπικό και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των αστυνομικών, την αποκατάσταση χρόνιων αδικιών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών των συναδέλφων μας.
Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, η εκτόξευση του κόστους στέγασης και η αναντιστοιχία μεταξύ των αποδοχών και των αυξημένων απαιτήσεων του αστυνομικού λειτουργήματος καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων. Οι μέχρι σήμερα οικονομικές παρεμβάσεις δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των συναδέλφων μας”.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν προτάσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη του αστυνομικού προσωπικού:
- Θεσμοθέτηση επιδόματος δυσμενούς διαβίωσης για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους ζωής στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ήτοι πλήρης αποκατάσταση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
- Αύξηση της αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία στα 70€, από τα 46€ που ισχύουν σήμερα, ή, εναλλακτικά, μείωση της αυτοτελούς φορολόγησής της τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
- Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ της Α΄ και των λοιπών μισθολογικών κατηγοριών (Β΄, Γ΄ και Δ΄), ώστε αστυνομικοί με τον ίδιο βαθμό, τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες ευθύνες να μην αντιμετωπίζονται μισθολογικά με αδικαιολόγητες αποκλίσεις.
- Αύξηση της αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης ή, εναλλακτικά, μείωση της αυτοτελούς φορολόγησής της τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
- Υλοποίηση οικιστικού προγράμματος για τους αστυνομικούς, στα πρότυπα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αξιοποίηση και χρηματοδότηση μέρους των απαιτούμενων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Συμπερίληψη των αστυνομικών στην επιστροφή δύο (2) ενοικίων, όπως ισχύει για εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα στέγασης.
- Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2% υπέρ ανέργων, η οποία εξακολουθεί να παρακρατείται από τις αποδοχές των αστυνομικών, δεκαπέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της.
- Αντικατάσταση της χορήγησης υφασμάτων με ετήσια οικονομική ενίσχυση μέσω προπληρωμένης κάρτας, αποκλειστικά για την προμήθεια αστυνομικού ρουχισμού και υποδημάτων, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες.

“Οι παραπάνω προτάσεις δεν αποτελούν απλώς μια καταγραφή προβλημάτων, αλλά συγκεκριμένες διεκδικήσεις που αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες χιλιάδων συναδέλφων μας.
Αναμένουμε από την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας και να προχωρήσει από τις διαπιστώσεις και τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις.
Οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να διεκδικούν από κοινού, μέσα από τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και κάθε πρόσφορο μέσο, την ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς των αστυνομικών και την έμπρακτη στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
